Home / Autorski članci / Muzej istočne Bosne Tuzla i borba za očuvanje kulturne baštine

Muzej istočne Bosne Tuzla i borba za očuvanje kulturne baštine

Uloga kulture i kulturnih institucija u društvu može se najbolje sagledati kroz procese identiteta i socijalizacije društva. Potrebno je više raditi na zaštiti i promociji kulture i kulturnih institucija koje trebaju biti dio identiteta pojedinca, grada ali i države.

Nažalost Tuzlaci, a pogotovo mladi nisu puno zainteresovani za kulturna dešavanja i kulturne institucije, i općenito materijalnu kulturu. Radije će posjetiti folk koncert, nego otići npr. na izložbu ili posjetiti muzej kako bi upoznati historiju, tradiciju i kulturu svog grada.

IMG_20160504_131335
image-4662
započeti radovi na obnavljanju zgrade

Mnogi Tuzlaci nažalost ni ne znaju da u njihovom gradu uopšte postoji muzej. Nakon što sam pitala par osoba da li znaju gdje je muzej odgovorili bi mi sa riječima: a zar mi imamo muzej.  Neki su čuli i znaju za postojanje muzeja ali ne znaju na kojoj se lokaciji tačno nalazi. Iako je zgrada smještena u centru, u neposrednoj blizini historijskog dijela grada. Nažalost muzej do sada nije imao vlastiti objekat i preseljavan je čak 20 puta pa je i zbog toga manje dostupan javnosti. Vrijedni eksponati koji su svjedoci kontinuiteta života istočne i sjeveroistočne Bosne su trenutno smješteni u tri objekta na tri različite lokacije u gradu. Neki su stari i do 7.000 godina ali su izloženi samo u rijetkim prilikama i izvan muzejskih prostorija. Posebno značajni eksponati su oni koji su pronađeni u centru Tuzle, a potvrđuju da je na mjestu današnjeg grada u periodu neolita postojalo sojeničko naselje.

Muzej istočne Bosne Tuzla je osnovan 1947. godine Odlukom Gradskog odbora, kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. U maju 1950. godine Muzej je proglašen Zavičajnim, a djelatnost rada se proširila na oblasti arheologije i etnologije. Zbog nedostatka stručnog kadra, neriješenog finansiranja i prostora, Muzej je 1951. godine morao biti zatvoren, a 1953. godine je ponovo počeo sa radom. Početkom 1962. godine, nastavio je djelatnost kao Muzej istočne Bosne u Tuzli, sa zadatkom da istražuje i prikuplja materijal i građu iz oblasti arheologije, etnologije, historije, umjetnosti i privrede na području Tuzle, kao i da vrši istraživanja na susjednim područjima.

Danas je javna ustanova i djeluje kao matični muzej Tuzlanskog kantona. Formirano je pet stručnih odjeljenja: arheološko, etnološko, historijsko, umjetničko i prirodnjačko, kao i stručna biblioteka. Od osnivanja 1947. godine do danas, Muzej istočne Bosne Tuzla se suočava sa radom u otežanim i neadekvatnim uslovima. Općinsko vijeće Tuzla 2004. godine je donijelo Odluku o davanju objekta bivše Interne bolnice na trajno korištenje Muzeju istočne Bosne Tuzla. Radovi na rekonstrukciji zgrade su počeli 2008. godine ali još uvijek nisu završeni.

524621_475027625949873_1848517435_n
image-4663
izvor: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Zanimljiva je činjenica da se zgrada muzeja nalazi u zoni slijeganja tla, problemom sa kojim se suočava Tuzla. Mnogi objekti u neposrednoj blizini su izmješteni ili porušeni, ali se zgrada muzeja sačuvala radi drvene konstrukcije. Vrijedni kolektiv muzeja čini sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se muzej obnovio i održavale izložbe.

10371627_567208203398481_4283894767675279208_n
image-4664
prilikom obilnih padavina došlo je do oštećenja krova, izvor: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Muzej je pretrpio i oštećenja prilikom  obilnih kiša u maju 2014. godine, a kako bi sačuvali eksponate, kolektiv muzeja ih je premjestio na sigurnije mjesto, a na mjesta prokišnjavanja su postavljali posude kako bi spriječili dalje prodiranje vode u niže spratove.

Jedan od problema sa kojima se suočava muzej je i to da je bio par puta na meti provalnika zbog neadekvatnog prostora. Tom prilikom su iz unutrašnjosti objekta otuđeni predmeti od kulturno-historijske važnosti i neprocjenljive vrijednosti od željeza, bakra kao i oružje iz Drugog svjetskog rata, dakle sve ono što se može lako prodati. Od čega se većini izgubio svaki trag.

zgrada biološke zbirke se nalazi u centru grada
image-4665
zgrada biološke zbirke se nalazi u centru grada

Od 1985. godine u sastavu Muzeja istočne Bosne Tuzla nalazi se i Prirodnjačko odjeljenje, čiji je zadatak da prezentuje javnosti bogatstvo flore i faune šireg područja Tuzlanskog kantona kroz izložbe, predavanja i istraživački rad. U prizemlju  objekta je smještena postavka predmeta i zbirki iz perioda narodnooslobodilačkog rata (od 1941. do 1945. godine). Na prvom spratu se nalazi prirodnjačka izložba tj. eksponati biljnog i životinjskog svijeta. Posjetitelji imaju priliku pogledati postavku eksponata vezanih za rude i minerale koji su karakteristični za Tuzlu i Tuzlanski kanton, kao i kosti mamuta, koje predstavljaju jedan od interesantnijih eksponata.

Povodom ovogodišnjeg dana muzeja, Muzej istočne Bosne Tuzla je organizovao izložbu: “Srednjovjekovni kulturni krajolici sjeveroistočne Bosne” koja je otvorena 18. maja u Biološkoj zbirci. Izložba se sastojala od postera sa fotografijama srednjovjekovnih gradova, stećaka, zatim arheoloških lokaliteta i eksponata sa arheoloških nalazišta sjeveroistočne Bosne.

Povodom Evropske noći muzeja 21. maja je bilo upriličeno svečano otvaranje novog izložbenog prostora u nedavno obnovljenim prostorijama muzeja Istočne Bosne Tuzla i postavka izložbe “Dragiša Trifković svom gradu”. Dragiša Trifković je bio istaknuti vajar i hroničar Tuzle, čija djela predstavljaju izuzetnu vrijednost za ovaj grad. Izložba je nakon dugo godina održana u zgradi muzeja. Raduje činjenica da je na izložbi bio veliki broj posjetilaca koji su mogli vidjeti biste, skulpture i crteže na kojima je bila prikazana prošlost Tuzle.

posljedice prokišnjavanja i sanacija (prije i poslije), prva slika preuzeta sa: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts
image-4666
posljedice prokišnjavanja i sanacija (prije i poslije), prva slika preuzeta sa: https://www.facebook.com/JU-Muzej-isto%C4%8Dne-Bosne-Tuzla-475004235952212/?fref=ts

Nadam se da će grad Tuzla i svi njegovi stanovnici uskoro još više spoznati značaj muzeja za kulturno – historijsko naslijeđe ali i kao dobru osnovu za dalji razvoj turizma, a da će muzej i dalje uspješno organizovati izložbe kao i da će konačno dobiti pravu muzejsku zgradu. Ovo je jako bitno da bi se sačuvala naša kulturna baština, te prenijela i budućim generacijama jer muzej ima puno toga da ponudi javnosti.

U sljedećem članku vam prenosim razgovor koji je obavljen sa direktorom Muzeja istočne Bosne Tuzla, Esafom Levićem koji nam je rekao nešto više o muzeju i njegovim aktivnostima.

Nešto više o muzeju pogledajte OVDJE 

 

The following two tabs change content below.

Check Also

TOP 10 fotografija poznatih arheoloških otkrića

Za vas donosimo top 10 dosad rijetko viđenih fotografija najpoznatijih arheoloških otkrića 19. i 20. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by themekiller.com